Bespaartips op verwarming

Het is heerlijk om in de winter er lekker warm bij te zitten. Tegenwoordig is dat niet zo moeilijk meer, want bijna elk huis is voorzien van een goede verwarming of andere warmtebron. Toch is het niet heel verstandig om dag en nacht de verwarming op 20 graden te zetten zodat het warm is in huis. Dit kost veel energie en dat ziet u terug op de rekening. Mocht u wat geld willen besparen op de kosten voor de verwarming, lees dan deze bespaartips op verwarming.

Tussendeuren

Allereerst is het belangrijk om regelmatig te controleren of de tussendeuren goed dicht zijn. Tussendeuren is bijvoorbeeld de doorgang van woonkamer naar keuken of van de hal naar de woonkamer. Niet elke woning heeft deze deuren, maar als u deze wel heeft, dan is het verstandig om ze goed dicht te houden. U zou het waarschijnlijk niet verwachten, maar het grootste deel van de warmte gaat verloren doordat ramen en deuren niet goed dicht zitten. Ook al staan deze op een kier. Lucht gaat namelijk door elk klein gaatje of kiertje heen, dus er vindt al gauw warmteverlies plaats. Natuurlijk is het ook een optie om de verwarming op dezelfde temperatuur als de ruimte in te stellen en de deuren open te houden, maar de kans is dan groot dat u het snel erg koud heeft. Hou u dus aan de bespaartips op verwarming en houdt deuren dicht.

Voor het slapengaan

Ook is het verstandig om af en toe te kijken welke temperatuur de thermostaat in de kamer aangeeft, of aangeven als u er meerdere heeft. De waardes die u hierop terugvindt kunnen namelijk nogal eens verrassen, zeker als u net van plan was te gaan slapen. Als deze dan nog op 20 graden staat, wat dan helemaal niet nodig is, is het goed om deze flink terug te draaien naar ongeveer 15 graden. Dit is namelijk de  gemiddelde temperatuur in huis zonder verwarming, dus dan gaat er geen energie verloren om de kamers op te warmen. Hiermee bespaart u gemiddeld 80 euro per jaar. Mits u vloerverwarming heeft, is het beter om de thermostaat voor het slapen gaan op 17 of 18 graden te zetten, omdat het anders te lang duur om de vloer op te warmen.

Bespaartips op verwarming overdag

Ook is het slim om overdag de thermostaat wat lager te zetten dan dat u gewend bent. Als u bijvoorbeeld normaal 21 graden gewend bent, zet deze nu dan eens op 20 of 19 graden. Dit scheelt al erg veel in de kosten, namelijk 80 euro per jaar. En als u thuis bezig bent, heeft u vaak niet eens door dat het wat kouder is. Deze bespaartips op verwarming hebben dus wel degelijk effect. Meer informatie over verwarmingssystemen.