Stadsverwarming in huis

Het is natuurlijk heerlijk om een lekker koel huis te hebben tijdens de warme zomerdagen, maar net zo lekker is het om er in de winter warmpjes bij te zitten. Deze laatste is tegenwoordig erg goed mogelijk. Het gebruik van een airconditioning, geloof het of niet, zorgt voor een lage luchtvochtigheid en dus minder benauwdheid in huis. Maar uiteraard ook de verwarming doet goed zijn werk. Vaak is het ook voordelig of verstandig om jezelf aan te sluiten bij de lokale energiebron. Deze machine levert stadsverwarming in huis voor een groot deel van de buurt. Wat dit precies is en wat hier zoal bij komt kijken, dat lees je hieronder.

Stadsverwarming in huis: wat is het?

Onderzoek van het CBS heeft aangetoond dat ongeveer een half miljoen Nederlanders aangesloten zijn bij een lokale stadsverwarming. Maar wat houdt dit nu precies in? Stadsverwarming in huis betekent simpelweg dat een aantal huizen of huizenblokken aangesloten zijn aan een generator van stroom in de buurt. Dit noemt men dan stads- of blokverwarming. Het principe is simpel: zo veel mogelijk mensen aansluiten bij een en dezelfde energieleverancier. Deze leverancier is eigenlijk gewoon de gemeente, die in het beheer is van de stroombron en deze ook onderhoudt. Het voordeel van deze optie is dat je geen eigen CV-ketel hebt, en dus ook geen problemen hiermee kan ondervinden. Daarnaast gebruik je geen gas om het water op te warmen, omdat je warm water ontvangt van de bron die het water vervoert via leidingen. Deze warmte ontstaat wanneer men de restwarmte van nabije elektriciteitscentrales benut. Blokverwarming werkt volgens hetzelfde principe. Het enige verschil hierbij, is dat je nu niet als particulier jouw eigen stroombron hebt, maar een gezamenlijke generator deelt met een aantal andere huizen of complexen.

Overstappen mogelijk bij stadsverwarming in huis?

Het antwoord op de vraag of overstappen op een andere energieleverancier mogelijk is, is nee. Dit komt omdat je aan bent gesloten op een apart netwerk van warmte. De netwerken zijn dus niet onderling met elkaar verbonden, zoals wel het geval is bij elektriciteit en gas. Bij stadsverwarming in huis, dus met betrekking tot het vervoeren van water, is er vaak maar 1 lokale energiebron om deze vloeistof op te wekken en te transporteren. Dit is dan ook doorgaans maar 1 leverancier. Volgens de Warmtewet, die men opstelde in 2014, zijn de klanten van dit netwerk gelukkig verzekerd tegen hoge tarieven. Dit geldt wel alleen voor huishoudens die maximaal 100 kilowatt gebruiken. Doorgaans is dit 35 kilowatt voor een standaard gezin.

Kosten

Het is vaak lastig om de kosten nauwkeurig op een rijtje te zetten, omdat de waardes per huis erg veel verschillen van dag tot dag. Daarom heeft men de prijs van de aansluiting op stadsverwarming in huis gelijk gesteld aan de prijs van gas. Dit houdt dus in dat je niet meer had betaald dan wanneer je aan was gesloten op een gasnetwerk. Men spreekt hier dan van het “Niet meer dan anders-principe”. Om deze kosten dan te berekenen, is elke woning voorzien van een warmtemeter. Deze houdt bij hoeveel Gigajoule zij verbruiken. Als een gezin bijvoorbeeld 35 Gigajoule per jaar verbruikt, betaalt het 1069 euro.